Previous Next

,,Umetnost i vino - vino u kamenu" - vinsko veče sa vajarom Nebojšom Savovićem Nesom

13. novembra 2020. je naš gost na tematskoj vinskoj večeri u Belgrade Wine Hub, bio poznati vajar Nebojša Savović Nes, koji je inače i profesor na Filološko - umetničkom fakultetu Univerziteta Kragujevac, na odseku za primenjenu i likovnu umetnost i rukovodilac radova na ornamentici Hrama Svetog Save.

Nes je ostavio svojim nadahnutim izlaganjem sve prisutne bez daha. Njegovo bogato iskustvo i pregršt skulptura koje je ostavio iza sebe, mogli su se osetiti, videti, pa i dodirnuti tokom ove večeri.

Čitav jedan opus svog rada, Nes je posvetio vinu. On vino strastveno voli i uživa u njemu, pa je deo svojih emocija izazvanih ovim božanskim pićem pretočio u kamene skulpture. Bilo je pravo uživanje slušati ga kako opisuje proces prilikom koga iz jednog običnog kamenog bloka izranja skulptura koja na kraju u realnosti izgleda kao da je potpuno živa. Naravno, za taj proces je neophodno vreme, kao što je vreme neophodno i samom vinu da dostigne svoju punu zrelost.

Dotakao se Nes i svoje najveće preokupacije poslednjih 16 godina stvaralaštva. Hram Svetog Save je dobio svoje novo ruho postavljanjem unutrašnjeg mozaika, ali radovi u kamenu se nastavljaju. Nastavlja i Nes da stvara rukovodeći radovima na ornamentici Hrama Svetog Save ostavljajući tako svoj neizbrisivi pečat. Mnogi interesantni detalji iz same gradnje Hrama mogli su se čuti iz prve ruke, kao i oni koje su glavni argitekta Aleksandar Deroko, profesor Živković i drugi preneli Nesu u nasleđe.

Reči su odzvanjale i tekle lako kao što je lako teklo i vino posebno odabrano za baš ovo veče. Trijumf, Prokupac i Regent vinarije Aleksandrovic podsećali su nas sve vreme na Nesovog boga Bahusa koji zavaljen u svoj kameni presto, sa čašom u jednoj i krčagom vina u drugoj ruci čuva arhivske prostorije ove vinarije.

Neverovatne priče o umetnosti, o kamenu, o vinu, o životu, o prošlim, sadašnjim i budućim vremenima odveli su goste u duboku noć, a utisci sa ovog događaja će se pamtiti još dugo.