Svetski dan vranca u Belgrade Wine Hub

U ponedeljak 5. oktobra je tradicionalno obeležen Svetski dan Vranca.
U Beogradu su, tim povodom, u organizaciji Centra vinske kulture u prostorijama Beogradskog vinskog haba prisutni članovi WineQ i Udruženje vinara Šumadije pratili su webinar na temu ,,Sve o Vrancu".

Centar vinske kulture i Udruženje vinara Šumadije su osnivači i članovi Balkanske vinske mreže pa je ovaj događaj podrška promociji vinskog regiona Balkan i kolegama iz Wines of Macedonia, kao organizatorima obeležavanja Svetskog dana Vranca.

U okviru svojih predavanja dr Goran Milanov i dr Klemen Lisjak predstavili glavne karakteristike ove sorte vinove loze i njen potencijal za proizvodnju visokokvalitetnih vina i različitih stilova. Oni su izneli opis prakse u selekciji i naučna istraživanja u vezi sa klonovima Vraneca. Terroar koji donosi najbolje rezultate kada je u pitanju zdravo i visokokvalitetno grožđe. Razgovaralo se o preporučenim procesima u vinarijama i potencijalima za starenje vina. Eksperti su objasnili razlike između tradicionalne i savremene proizvodnje vina i potencijal mešanja Vranca sa ostalim sortama grožđa.

Ovom prilikom su u Beogradskom vinskom habu degustirane različite etikete vina Vranac iz regiona: Vinarije Tikveš, Vinarije Kamnik i Vinarije PRIČA