Srednji kurs vinske kulture

Ako već znate nešto o tome kako se uzgaja grožđe i pravi vino, a želite da saznate još više o tome, ovaj kurs je upravo ono što Vam treba! On će Vam pomoći da steknete dublje znanje o proizvodnji vina u nekim od glavnih vinskih regija sveta, razviti svoju ličnu veštinu degustiranja vina i postati u potpunosti sigurni u sebe pri kupovini, čuvanju i posluživanju vina i slaganju vina sa hranom.
Pripremili smo za Vas osam kurseva, svaki se sastoji od 5 dvosatnih predavanja. Na svakom od predavanja ćemo predstaviti 6 vina koja će biti većeg prosečnog kvaliteta od onih koja smo predstavili na predavanjima uvodnog kursa.

 • Probajte 20 vina u opuštenoj atmosferi i druženju
• Uživajte u 10 časova nastave sa vrlo detaljnim materijalom
• Steknite prijateljstvo ljudi koji takođe žele da razviju svoje znanje o vinu 

KURS 1- Klasične sorte grožđa 

Vaša šansa da postanete stručnjak za degustaciju vina!
Na svakom predavanju ćete degustirati 3 bela i 3 crvena vina '“na slepo“. Svaki trio vina će biti od iste sorta grožđa i uzet od nekog od najboljih proizvođača vina na svetu.

Teme predavanja će biti: - Chardonnay and Pinot Noir
- Sauvignon Blanc and Cabernet Sauvignon
- Riesling and Merlot
- Viognier and Syrah/Shiraz
- Pinot Gris and Tempranillo

Skriptu knjige od Jancis Robinson "How to Taste Wine" moći ćete da kupite po ceni od €25

KURS 2 – Klasična vina iz severne Francuske 

Dolina Loare
Zajedno ćemo istražiti mnoštvo različitih stilova vina proizvedenih u dolini reke Loare, obraćajući posebnu pažnju na one koji su najboljeg kvaliteta kao što su Chenin, Sauvignon i Cabernet Franc koji su vrlo izraženi u ovoj prilično hladnoj vinkoj regiji.

Alzas
Razmatraćemo načine na koje Alzas lokacija, njena klima, i sam teren, kao i kombinovanje hrane utiču na proizvodnju različitih varijeteta belih vina, kako ih definišu i daju poseban karakter.

Crvena Burgundija
„Najteže“ plemenito crveno grožđe, Pinot Noir, može biti bolje ovde nego bilo gde drugde u svetu. Zajedno ćemo ispitati faktore koji utiču na njegov kvalitet.

Bela Burgundija
Šta je to u ovom regionu što omogućava da se ovde proizvode neke od najvećih belih vina na svetu? Zašto je kvalitet tako promenljiv? Šta je to što Grand crus i Premiers crus čini tako posebnim?

Šampanjci i druga Francuska penušava vina
Da li je preuzvišenost šampanjca zaslužena? Slične sorte grožđa i metode proizvodnje su zastupljeni i u drugim delovima Francuske. Ispitaćemo zašto se baš u ovoj oblasti, iako ima i dosta drugih jako dobrih šampanjaca, proizvode upravo najbolji na svetu. Dobićete sveobuhvatan priručnik sa ovog kursa.

KURS 3 – Klasična vina iz južne Francuske 

Severna dolina Rone
Viognier sorta grožđe ima svoj najbolji izraz upravo ovde u vinima Condrieu; bilo gde na drugom mestu meša se sa Marsanne i Roussanne kako bi se složilo sa hranom. S druge strane, vinogradi Hermitage i Cо̂te Rotie daju vina svetske klase.

Južna dolina Rone
U ovom Mediteranskom regionu, topli i mirisni Grenache ostvaruje svoj puni potencijal u vinima Châteauuneuf-du-Pape. Ali ćemo se osvrnuti i na manje poznata mesta kao što su Gigondas i Vacqueras i na “Vin doux naturel” od Beaumes de Venise.

Jugozapad Francuske, Languedoc-Roussillon i Provansa
Ova regija postaje sve važnija u poslednjih nekoliko godina i bavimo se njome kako ne bi zanemarili veliku količinu vina proizvedenu izvan klasične regije. Languedoc-Roussillion, Sud-Ouest, Provence, Jura i Savoie su regije koje daju neka vrlo fina vina, koja su sve više priznata. Osvrnućemo se na „novi talas“ vina ali i ona koja se drže tradicionalnih stilova i sorti grožđa karakterističnih upravo za ovu regiju.

Beli Bordo
U poslednjih nekoliko godina u ovoj regiji su učinjeni krupni koraci u proizvodnji suvih belih vina (jedne podgrupe belih vina), a pored tipičnih etiketa, testiraćemo i neka vrlo dobra od Graves-a. Isto tako, osvrnućemo se i na slatka vina koja se mogu sresti u selima oblasti Sauternes.

Crveni Bordo
Pravi ljubitelji vina ostaju večno fascinirani sposobnošću vinara ove regije da proizvedu neke od najboljih crvenih vina na svetu kao što su Médoc, Saint Emilion and Pomerol. Klimatski i geografski faktori diktiraju dva različita stila, jedan baziran na Cabernet Sauvignon-u a drugi na Merlot-u. Sastav zemlje i sorta određuju razlike u stilu i kvalitetu.

Dobićete sveobuhvatni priručnik sa ovog kursa.

KURS 4 – Vina iz Italije 

Italija - Severozapad
Kuća Barolo koja proizvodi vino od sorte grožđa Nebbiolo je najbolji primer među vinarijama koje prave velika svetska vina. Postoje i druge važne vinarije u ovom regionu kao što su Barbaresco, Dolcetto&Barbera…, i svi su oni puno napredovali i razvili se od kada su se vinarke tehnike i tehnologije poboljšale i usavršile, a tu je i veliki broj autohtonih sorti koje su izbavljene od zaborava. Slatki penušavci i poluslatka vina od sorte Muskat (Moscato) su regionalni specijalitet.

Italija - Severoistok
„Veneto“, „Friuli“ i „Alto Adige“ daju vina velikog raspona stilova. Ponekad neke podgrupe kao što su Valpolicella and Soave iz Veneto-a prosto iznenade svojim kvalitetom. Vina od „Friuli“ i „Alto Adige“ na primer nisu zastupljena u Velikoj Britaniji, što je velika šteta jer su vrlo neobična, (posebno ona u Friuli) i imaju potpun karakter.

Italija - Toskana
Mnogi je smatraju naboljom vinskom regijom u Italiji. Njena velika vina kao što je Sanđoveze (Sangiovese) savršen su izraz finoće zemljišta i sorte grožđa. Dodatkom međunarodnih sorti kao što su Cabernet, Merlot i Syrah došlo se do stvaranja brojnih luksuznih cuvées - a označenih kao „Vino da Tavola“ ili „I.G.T.“, ali zajedno poznatih kao „Super Tuscans“.

Centralna Italija
Ova regija je oduvek davala dobra vina, ali ih je bilo teško naći, jer je opšti standard relativno nizak. Ovde se sada javio veliki porast interesa da se prave bolja vina, stimulisan pojavom tzv. "letećih vinara" koji su znatno podigli donju granicu kvaliteta.

Italija – jug i ostrva
Ova regija je oduvek davala dobra vina, ali ih je bilo teško naći, jer je opšti standard relativno nizak. Ovde se sada javio veliki porast interesa da se prave bolja vina, stimulisan pojavom tzv. "letećih vinara" koji su znatno podigli donju granicu kvaliteta.

Dobićete sveobuhvatni priručnik sa ovog kursa.

KURS 5 – Vina iz Španije

Severoistok + Španski šampanjci
Ovo predavanje počinjemo dajući vam pregled španskih vino po regijama u kojima se proizvode. Zatim ćemo se osvrnuti na osobenosti vina sa hladnog severozapada takozvane "Zelene Španije", poput Bierzo, Chacoli, Rias Baixas i Somontano. Na ovom predavađu ćete takođe saznati kako se proizvodi čuveni španski penušavac Cava.

Severoistok
Katalonija je bila prva vinska regija u Španiji koja je u svoju proizvodnju vina uvela savremene metode vinogradarstva i vinifikacije. Degustiraćete vina iz regija Alella, Costers del Segre, Monsant, Penedes, Priorat i Tarragona.

Rioha i Navara (Rioja & Navara)
Rioha je najčuvenija vinska regija Španije. Otkrićete razloge zbog kojih je to tako, degustirati tipične primere starog i novog stila vina od vrhunskih proizvođača iz ove regije. Takođe ćete degustirati vina iz Riohinog istočnog suseda, Navare.

Centralna Španija
Neka od najpopularnijih španskih vina su proizvedena u oštrim kontinentalnim klimatskim uslovima unutrašnjosti ove zemlje. Probaćete tipične primere vina iz ove regije iz vinarija Ribera del Duero, Rueda i Toro.

Jug Španije
Tokom ovog predavanja testiraćete vina iz unutrašnjosti regije La Mancha, Valdepenas, i obalnog područja oko Valensije. Takođe ćete naučiti kako se prave okrepljujuća iz Hereza, Montinje i Malage.

Dobićete sveobuhvatni priručnik sa ovog kursa.

KURS 6 – Vina iz Australije i Novog Zelanda 

Južna Australija
Australija nije veliki proizvođač vina, - ona čini samo 2% ukupne svetske proizvodnje vina, ali ipak ima veliki značaj u svetu vina. Ovo predavanje će se baviti razlozima zašto je to tako.

Australija – Viktorija i Novi Južni Vels
Ove regije proizvode vina raznolikih vinskih stilova. Tokom ovog predavanja ćemo ih uporediti i pronaći razlike među vinima proizvedenim u hladnim klimatskim uslovima doline Yarra, poluostrva Mornington, regija Geelong i Central Victorian High Country i Rutherglen kao i u dolini Hunter.

Australija – Tasmanija i zapadna Australija
Ovo su hladne regije, po australijskim standardima, i to je evidentno u stilovima vina koja se ovde proizvode.

Novi Zeland – Sever ostrva
Za relativno malu zemlju, Novi Zeland proizvodi začuđujuće podešene vinske stilove. To je upravo zato što je to zemlja izduženog oblika koja, kada bi se prenela na evropske latitude, bi se protezala od doline Rine do južne Španije.

Novi Zeland – Jug ostrva
Ovde vladaju hladni klimatski uslovi što pogoduje sorti Sauvignon Blanc. Međutim, bitno je da ćete degustirati i druge vrste ove regije.

Dobićete sveobuhvatni priručnik sa ovog kursa.

KURS 7 – Vina iz Južne Afrike i Amerike 

Južna Afrika
U protekloj deceniji Južna Afrika je izašla iz izolacije i zauzela svoje mesto uz ostale prizvođače vina Novog Sveta. Oblast “Cape” ima klimu koja je pogoduje mnogim drugim sortama osim sortama Chanin i Pinotage i na ovim predavanju ćemo se osvrnuti na neke od njih.

Severna Amerika - Kalifornija
Kalifornija je prvi ozbiljan izazivač evropskoj dominaciji na polju vinske industrije. Upravo proizvođači iz ove regije su izbacili sa domaćeg tržišta i važne klasične sorte. Merlot je naprotiv zadržao viskok kultni status. Međutim, u regionu sopstvenog grožđa Zinfandel i dalje traje nadmetanje sa klasičnim sortama.

Severna Amerika – Oregon, Vašington i Kanada
Kao što vina ove regije pokazuju, sve što je najbolje na zapadu ne mora nužno doći iz „Zemlje svetlosti ". Oregon je naročito karakterističan za svoj fini Pinot Noirs koji dobro uspeva u ovim relativno hladnim klimatskim uslovima.

Južna Amerika - Argentina
Argentina je 5. najveći proizvođač vina na svetu. Ova činjenica uvek šokira britanske ljubitelje vina, jer Argentina nema visokih rejting u Velikoj Britaniji, kao, recimo Čile ili Australija ili Novi Zeland. U prošlosti, akcenat je bio više na kvantitetu nego na kvalitetu, ali su privlačna i vrlo unosna strana tržišta nedavno dovela do toga da argentinski proizvođači vina znatno povećaju standarde kvaliteta.

Južna Amerika - Čile
Često predstavljan kao "vinogradarski raj ', Čile je iskoristio većinu svojih prirodnih bogatstava i uspostavio se kao najdalekovidnija južnoamerička vinska industrija.

Dobićete sveobuhvatni priručnik sa ovog kursa.

KURS 8 – Vina iz centralne i severne Evrope  Austrija
U poslednjih 20 godina, vidno je unapređenje ugleda Austrijskih vina nakon skandala iz 1985. Osvrnućemo se na rast varieteta vina, pogotovo belih, sa posebnim osvrtom na „Gruner Veltliner“, zajedno sa uzbudljivim crvenim vinima poput „Zweigelt“ i „Blaufrankisch“.

Švajcarska
Zemlja u kojoj potrošnja daleko premašuje lokalnu proizvodnju i u kojoj autohtone sorte nude veliku raznolikost ukusa i aroma kako kod belih tako i kod crnih vina. Vi ćete tokom ovog predavanja saznati više o švajcarskim sortama grožđa kao i međunarodne varietete.

Mađarska
Na početku 20.veka, vina u Mađarskoj su bila vrlo cenjena u Evropi. Dva svetska rata i pedeset godina komunističke vlasti, za mađarsku vinsku industriju prestavljaju izgubljeno vreme. Specifična slatka vina vinarije Tokaji prvi su korak da se povrati međunarodno priznanje mađarskih vina, ali sada je to blago aromatično belo vino proizvedeno oko jezera Balaton i elegantno crveno vino iz toplih južnih regija Villany koji počinju da se takmiče za medalje na najprestižnijim vinskim takmičenjima.

Severna Nemačka
Vinarije Ahr, Mosel, Rheingau, Nahe, Pfalz i Rheinhessen između ostalog nude niz svežih suvih belih, slatka bela desertna i nekoliko crnih vina. Na ovom predavanju ćemo objasniti prilično komplikovano označavanje vina i zakone o vinu!

Južna Nemačka
Suva bela vina vinarije Franken, i crvena i bela suva vina iz Wurttemberg-a i Baden-a su iznenađujuće dobra. Mi ćemo pokazati razne poznate varijetete sa zanimljivim aromama i ukusima, pripisati im lokalne karakteristike tla na kojima se uzgajaju i otkriti razlike među njima.

Dobićete i sveobuhvatni priručnik sa ovih predavanja.

PRETHODNA ZNANjA ILI STEČENO ISKUSTVO
Osnove poznavanje različitih stilova vina i metode proizvodnje steći ćete prateći neki od naših osnovnih kurseva.

ŠTA DOBIJATE OVIM KURSOM?
Po završetku svakog kursa, imaćete jasnu sliku i znanje o tome kako se gaji grožđe i koliko različitih stilova vina se proizvodi u vinskim regijama koje se obrađuju. Razvićete ličnu veštinu kao degustator vina i moći oceniti relativni kvalitet vina, kao i uočiti neke zajedničke mane.

ŠTA AKO PROPUSTIM NEKO PREDAVANjE?
Nema problema! Možete poslati zamenika ili nadoknaditi propušteno predavanje na narednom kursu. Dovoljno je da nas obavestite, a mi ćemo napraviti aranžman. Napravićemo ovo za Vas besplatno i bez vremenskog ograničenja!

CENA KURSA
€175 za 5 predavanja (cena je po polazniku). U cenu su uključeni troškovi svih uzoraka vina koja se testiraju kao i priručnik za predavanje.

OPREMA
Moraćete imati set od 6 vinskih čaša za svako predavanje. Ako zaista želite izoštriti vaše čulo ukusa, preporućićemo Vam set čaša koji ima oznaku Međunarodne organizacije za standarde (ISO) i koji koriste profesionalci (mi ćemo Vam obezbediti setove od 6 kristalnih čaša ISO za degustacije). Ukoliko želite da kupite ovakav set za Vašu ličnu upotrebu to možete učiniti kod nas).

GLAVNI PREDAVAČ
Nikola Biorčević

Forma za prijavu

Ako ste zainteresovani da pohađate kurs vinske kulture, molimo Vas da popunite kontakt formu u nastavku, a mi ćemo Vas kontaktirati u najkraćem mogućem roku kako bi precizirali detalje pohađanja kursa.
Molimo Vas da popunite sva polja...
Molimo Vas da popunite sva polja...