Previous Next

Međunarodni dan Merola

U subotu, 07. novembra u prostorijama Belgrade Wine Hub obeležen je Međunarodni dan merloa.

Merlo je jedna od najrasprostranjenijih sorti grožđa u svetu koja je u velikom meri odgovorna što možemo da uživamo u velikim vinima Bordoa. Merlo je potekao upravo iz Bordoa, a danas gotovo da nema države u kojoj se uzgaja vinova loza, a da merlo nije prisutan u manjoj ili većoj meri.
Tako se i u Srbiji naši vinari trude da proizvedu vrhunska vina koja sadrže merlo, bilo kao sortna vina, bilo u kupaži sa drugim sortama.

U cilju obeležavanja Dana merloa Centar vinske kulture je u saradnji sa Vinarija Trilogija organizovao vertikalnu degustaciju merloa ove vinarije. Na degustaciji je bio prisutan i gdin Dragan Mijailović, vlasnik vinarije Trilogija koja se nalazi između Aranđelovca i Topole, u šumadijskom vinogorju.
Degustirne su etikete Pečat iz 2018, 2017 i 2016. godine.

Moramo napomenuti da je vino Pečat Barrique iz 2016 godine (90% merlot, 10% cabernet franc) ocenjeno od strane Roberta Parkera sa fantastičnih 90 poena. Takva ocena ovo srpsko vino sačinjeno dominantno od sorte merlo svrstava u rang izuzetnih vina. Učesnik degustacije putem video linka je bio i Prof. Goran Milanov sa Instituta za enologiju Poljoprivrednog fakulteta u Skoplju - odsek za vinarstvo, koji nam je ponovo, kao vrhunski stručnjak potvrdio da je naročito šumadijsko vinogorje izuzetno pogodno za uzgajanje merloa i da u budućnosti možemo očekivati velike srpske merloe. I zaista, naš utisak pomenutog vina Pečat Barrique 2016. je da se radi o kompleksnom, dobro izbalansiranom vinu sa dodatnim potencijalom odležavanja.

Centar vinske kulture nastavlja sa svojom misijom promovisanja temeljne i ispravne vinske kulture