Previous Next

,,Amarone vino pretvara grožđe u zlato" - tematsko predavanje

U petak, 27. novembra u Belgrade Wine Hub je održano tematsko predavanje sa degustacijom
,,Amarone vino pretvara grožđe u zlato" koje smo posvetili ovom izuzetnom stilu vina.

Želeli smo da čujemo iskustva jedine naše vinarije koja je odlučila da pravi vino po tehnologiji proizvodnje Amarone vina, ali od domaće vinove loze - autohtone srpske sorte Prokupac. Mladen Dragojlović, enolog Vinarije Matijašević iz Orašca kod Aranđelovca, predstavio je iz prve ruke kako se sprovodi ovaj proces u ovoj vinariji. Zanimljivo je bilo čuti nekoga ko je viziju vrlo specifične proizvodnje Amaronea primenio na srpskom grožđu.
Nikola Biorčević, enolog iz Winexpert Serbia Wine Academy je održao predavanje o regiji Valpolicella, sortama grožđa, primenjenoj tehnologiji, karakteristikama vina, stilovima vina u okviru Amaronea i, naravno, o slaganju sa hranom.
Degustirali smo neke tipične Amarone etikete: Masi Wines , Cantine Bertani i Zenato Winery , ali i ovaj “netipični” iz vinarije Matijašević koji će sigurno pobuditi veliko interesovanje i izazvati veliku pažnju kad se bude pojavio na tržištu. 

Amarone della Valpolicella je jedno od najprestižnijih italijanskih crvenih vina. U regiji Valpolicella ima skoro 400 vinarija koje proizvode Amarone.
Ono što Amarone čini tako posebnim je posebna tehnika proizvodnje vina: Appassimento (sušenje grožđa).
Recioto, Amarone i sva Valpolicella DOC vina koriste istu kupažu autohtonih sorti grožđa.
Glavno grožđe za proizvodnju Amarone vina su Corvina, Corvinone i Rondinella. Corvina i Corvinone zajedno moraju biti između 45% i 95% kupaže, Rondinella između 5% i 30%.
Samo 40% od ukupnog grožđa vinograda može se odabrati i iskoristiti za proizvodnju Amaronea.
Metoda Amarone je posebna u berbi. Grozdovi ne smeju biti preveliki, a pre svega moraju biti rastresiti, tj. bobice moraju biti udaljene jedna od druge. Gajbe pune grožđa prevoze se u podrum i slažu u velike prostorije zvane "fruttai" - prostorije za sušenje grožđa.
Posle fermentacije vino još nije spremno da postane Amarone. Sada se mora preći na fazu starenja. Amarone mora da stari najmanje dve godine pre punjenja u boce. Gotovo sve vinarije odležavaju svoja Amarone vina u hrastovim bačvama.
Amarone ima izrazite voćne arome, posebno u prvih 10 godina. Karakteristične note su trešnja, crna trešnja, crna ribizla, kupina, šljiva često u obliku sušenog voća, pekmez ili džemu. Sasvim česti su i cvetni nagoveštaji ruže, ljubičice, zumbula. Vremenom se pojačavaju začinske note poput cimeta, sladića, muskatnog oraščića, karanfilića.
Očekujte velike mirise likera od višnje, umaka od crne smokve, rogača, cimeta i šljive zajedno sa suptilnim notama zelenog bibera, čokolade i drobljenog praha od šljunka.
Mladi Amarone imaće divnu intenzivnu rubin boju koja će se vremenom pretvoriti u ciglu. Amarone starosti 10-15 godina razviće narandžaste nijanse. Vrlo stare berbe će težiti ciglastoj boji.
Nikada niste probali Amarone i radoznali ste da ga probate?
Amarone početnog nivoa iz važnih i konsolidovanih vinarija poput Masi, Tommasi, Paskua, Sartori, definitivno su dobra polazna osnova. Za sledeći korak možete isprobati složenije Amarone sa izrazitijim berbama. Oni su skuplji, ali i dalje prilično dostupni. Na primer GB Bertani, Speri, Tedeschi.
Degustacija vina Amarone je fascinantno iskustvo. Ako želite da budete sigurni, dekantirajte vino i poslužite ga u ogromnim čašama da biste sakupili sve njegove arome. Mlađa vina se obično mogu poslužiti nešto ispod sobne temperature, a starija vina služe se malo hladnija.