Na vinskoj turi

Opšti saveti za ponašanje prilikom degustacije vina kako bi vaša vinska tura bila što pijatnija.

1. Pre nego što krenete na degustaciju vina, dobro jedite – nikada ne degustirajte vina na prazan stomak.

2. Ukoliko ne putujete organizovanim prevozom, odredite ko će da bude vozač! Ta osoba može da učestvuje u degustaciji toliko da posmatra sa strane i da joj bude žao što ste baš njega/nju izabrali. Svako želi da se vrati kući bezbedno. Bravo - ako ste iznajmili auto servis!

3. Mirisi mogu uticati na ukus vina i ometati vaše susede na degustaciji. Izbegavajte da stavljate parfem, kolonjsku voda, dezodorans - u ovoj situaciji UVEK ometaju čulo mirisa. Postoji preko 1000 mirisnih nota od kojih, putem čula mirisa, samo o 5 možete da steknete jasnu sliku.

4. Nana i Šardone? Loše uparivanje. Bacite žvakaću gumu pre nego što krenete na degustaciju!

5. Poželjno je pojesti malo hleba ili krekera kako bi očistili vaša nepca pre nego što počnete sa degustacijom. Isto uradite i između degustacije dva vina, kako bi zaista osetili pravu razliku između njih. Dakle, uvek u džepu ponesite kesu sa krekerima.

6. Degustaciona sala nije bar – ona služi samo za probanje vina. Mnoge vinarije nude mogućnost da sednete za sto, i uživate u vinu. Ipak, prvo probajte sva vina i odlučite šta želite da naručite na čašu, a zatim pređite u taj prostor za sedenje. Naravno, uvek ponudite da platite to vino koje ste naručili.

7. Kada otpočnete sa degustacijom, ostanite za barom sve dok ne završite sa njom. Nakon toga napravite mesto drugima da probaju vina. Nemojte dolaziti i odlaziti sa čašom. To predstavlja problem serveru da prati šta ste probali i red kojim servira vina može biti drugačiji od predviđenog.

8. Vaš server vina na degustaciji je prodavac vina – nije barmen. Njegov posao je da vas nauči nešto o vinima koje probate. Red je da nakon degustacije kupite neko vino koje vam se dopada. Ako želite samo da pijete, preskočite onda degustaciju i naručite bocu vina koju ćete popiti u prostoru predviđenom za to. I opet - ponudite da platite to vino koje ste naručili.

9. Znate svoj limit?! Ukoliko želite da degustirate vina, a osećate se pripitim, popijte vodu… popijte puno vode!!! Obratite se svom serveru vina da vam da posudu za pljuvanje vina. Ne morate popiti sve što vam sipaju u čašu. Smatra se normalnim da na degustaciji vina ispljunete iz usta vino koje ste testirali.

10. Mnoge vinarije su mali porodični biznisi, u tom slučaju ste u poseti njihovom domu. Tako ih i tretirajte. Nikada ne dodirujte vinovu lozu. Grožđe je veoma delikatna i osetljiva stvar za vinara koji se o njemu brine i neguje ga!

11. Zabavite se, poštujte druge, slušajte servera – puno su uložili u njegovu edukaciju o vinu koje vam poslužuje. Možete samo nešto naučiti od njega i pronaći neki novi način da poboljšate svoj sledeći obrok ili zabavite svoje prijatelje na sledećem druženju. Postavljajte pitanja. Ljudi vole da znaju da ste zainteresovani za ono što oni rade, naročito za ono što vam sipaju u čašu!

12. Uvek se zahvalite na vremenu koje su vam posvetili domaćini. Kupovinom vina nakon degustacije podržaćete ne samo vinariju u kojoj ste, već će i čitav lokalni život biti bolji.