10 činjenica o belom sovinjonu (Sauvignon Blanc)

Koliko je fantastičan kao sortno vino, toliko je zahvalan i za kupažiranje. Tematsko obeležavanje dana određenih sorti grožđa ili sortnih vina i organizacija raznih događaja povodom toga, izgleda da su postali trend u marketingu poslednjih nekoliko godina. To, takođe, pruža divnu priliku da se urade određena istraživanja i uspostave neke od najznačajnijih činjenica i statistika o sortama grožđa i vinima koja se od njih dobijaju.

Dakle, u čast dana posvećenog Sauvignon Blanc-u, dobio sam inspiraciju da istaknem 10 činjenica o ovom grožđu, za koje moj prijatelj, i u svetskim okvirima priznati enolog, Prof Dr Goran Milanov sa Enološkog Instituta u Skoplju, kaže: “ To je izuzetno kompleksna i zahtevna sorta grožđa. Samo dobri vinari mogu da naprave dobar Pinot Noir, ali tek retki među njima mogu da naprave dobar Sauvignon Blanc”.

1. Po rasprostranjenosti i ukupnoj veličini zasada zauzima 8. mesto na svetu.

2. Sauvignon Blanc potiče iz hladne oblasti centralne doline reke Loare u Francuskoj (Central Loire). Ovde se proizvodi tzv. “food-friendly” (veoma pogodan za upraivanje sa hranom), svestran i, u skoro svim slučajevima, vrlo mineralan Sancerre i Pouilly-Fumé.

3. Veliki francuski beli sovinjoni se flaširaju pod oznakom “Touraine appellation”.

4. Malo oporiji Sauvignon Blanc aromatičnog stila, prvi put se pojavio na Novom Zelandu u dolini Marlboro (Marlborough) u skorijoj prošlosti, nakon čega je bukvalno osvojio svet svojim mirisom trave i tropskog voća. Njegov najpoznatiji eksponent stila je vino “Cloudy Bay”. Slični stilovi se javljaju u Južnoj Africi, primorskom Čileu i Kaliforniji.

5. Zašto Sauvignon Blanc ima tako intenzivne arome kao što su “passion fruit” ili mango? Prilikom fermentacije belog sovinjona nastaju tzv. “tioli” (thiol) koji su prirodna isparljiva sumporna jedinjenja koja su upravo odgovorna za sve ove voćne (fruitiness ) arome i ukuse.

6. Odakle te intenzivne arome trave, lista paradajza i zelene paprike? Ovi aromatski kompleksi dolaze iz jednog prirodnog jedinjenja zastupljenog u ovom grožđu, a poznatom pod imenom “metoksi-pirazin” (methoxy-pyrazine). Isto ovo jedinjenje se nalazi i u zelenoj paprici.

7. U genetskom smislu, Sauvignon Blanc i Cabernet Franc su roditelji Cabernet Sauvignon-u.

8. Kada se fermentacija odvija u inoksu (prohromskim tankovima), dobijamo Sauvignon Blanc koji je svež, voćan i preporučljiv za ranu konzumaciju. “Oaked” stilovi daju vina sa teksturom, manje su aromatična, sa potencijalom za odležavanje. Da bi uporedili ove stilove, kao savršena ilustracija može da posluži degustacija vina vinarije “Spring Mountain Vineyard” iz Napa Valley.

9. Oštra kiselost Sauvignon Blanc-a ga čini izuzetno cenjenom komponentom u elegantnim belim Bordoškim vinima. U toj kupaži se uparuje sa kremastim semijonom (Semillon Blanc), a kao rezultat toga dobijamo čuvena bela vina reona Graves i Pessac-Leognan. Vinarija Domaine de Chavalier je jedna od najboljih. Jedna od verzija ovog stila koja dolazi iz Novog Sveta je australijski Margaret River.

10. Dobitna kombinacija Sauvignon Blanc + Semillon Blanc je takođe odgovorna za najpoznatija svetska slatka “botritis” vina - Sauternes i Barsac.
11. Treba priznati da u Srbiji postoje jako dobri beli sovinjoni. Naročito Šumadija daje izuzetne rezultate kod uzgajanja ove sorte grožđa. On voli temperaturne oscilacije, a Šumadija ih, zbog nadmorske visine, geografskih karakteristika i terroira uopšte, zasigurno ima. “Trijumf Gold” vinarije Aleksandrović je vino koje stoji rame uz rame sa svetskim vinima, a pomenimo “Sonatu” vinarije Jeremić iz Smedereva i Sauvignon Blanc mlade vinarije Arsenijević. Beli sovinjon Kraljevske vinarije sa Oplenca treba probati iz više berbi.
Ah da, rekli smo deset činjenica… Ne zamerite mi na višku!