Sv.Trifun u Hilandaru

26.02.2013 ·   0 comments

Centar vinske kulture obeležio Sv. Trifuna u Hilandaru
Na praznik Sv. Mučenika Trifuna, zaštitnika vinara i vinograda, članovi Centra vinske kulture su prisustvovali liturgiji u manastiru Hilandaru na Svetoj Gori. Svetije mesto za obeležavanje ovog dana ne postoji na kugli zemaljskoj. Članovi Upravnog odbora uz nekoliko članova Udruženja su ovaj dan obeležili celivanjem čudotvorne loze Svetog Simeona. Kišovito vreme, kao i pretprazništvo velikog sutrašnjeg praznika Sretenja Gospodnjeg, čitavom događaju dali su jednu naročito radosnu notu.
U manastiru Hilandar na Svetoj Gori postoji čudotvorna vinova loza Svetog Simeona Mirotočivog, jedna od najstarijih vinovih loza na svetu, koja već preko 800 godina rađa grožđe. Po tumačenju mnogih hilandarskih monaha kroz vekove,  ova loza je iznikla kao znak blagoslova nad hilandarskim monasima i kao velika pomoć roditeljima koji nemaju decu.

I paša dobi sina
Veruje se da se uz njenu pomoć rađaju muška deca, koja se u narodu zovu decom Svetog Simeona. U Hilandaru se čuvaju mnogobrojna pisma sa fotografijama dece koja su dobijena uz pomoć loze Svetog Simeona Mirotočivog. Jedan turski paša je posle dugogodišnje bezdetnosti dobio sina. Kao znak zahvalnosti Bogu, poklonio je manastiru Hilandar veliko imanje veličine od oko dve hiljade hektara. Grožđe sa ove čudotvorne loze bere se svake godine na praznik Vozdviženija Časnog Krsta, 27. septembra, kada se i daje kao blagoslov prisutnom narodu u crkvi. Ostatak grožđa se suši i tokom cele godine daje bezdetnim roditeljima radi potomstva. Obično se rađaju muška deca i narod ih zove decom Sv. Simeona.

Svete mošti za mir među braćom
Kako se navodi u crkvenim izvorima, posle smrti Svetog Simeona, Bog ga je proslavio kao prvog mirotičivog monaha na Svetoj Gori. Iz njegovih moštiju isticala je mirišljava tečnost, koja se zove sveto miro, zbog čega je i nazvan mirotočivi. U Srbiji ubrzo zatim izbija građanski rat između zavađene braće oko prestola. Sveti Sava tada odlučuje da uzme telo svoga oca i da tim svetim moštima izmiri zavađenu braću, čemu su se usprotivili hilandarski monasi.
Prema crkvenom predanju, Sveti Simeon Mirotočivi javio se igumanu Hilandara Metodiju i zapovedio mu da se njegove mošti daju Savi da ih nosi u Srbiju, a zauzvrat, da će iz njegovog groba "iznići vinova loza, kao znak blagoslova nad monasima Hilandara, koja će i bezdetnim roditeljima pomagati da dobiju dete".

Osam vekova rađanja i čudotvorenja
Loza je iznikla iz groba sveca, probila kroz zid crkve i već preko 800 godina rađa i čudotvori. Biljka se ne može svrstati ni u jednu od poznatih loza. Grozdovi su joj beli, a što je takođe neobično, ona ima različite listove kao da se radi o više vrsta vinovih loza.

Centar vinske kulture u crkvi Svetog Trifuna
Poseta crkvi Svetog Trifuna koja se nalazi tik uz zidine Hilandara, članovima Centra vinske kulture je doprinela da ovaj dan, koji se širom Srbije obeležava u vinogradima uz posebne ritual, dobije još jednu dodatnu dimenziju. Pomolili smo se za dobru godinu i ostvarenje želja srpskih vinara i vinogradara.Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

Add comment